Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

We krijgen elk jaar veel vragen en veel dezelfde vragen. We merken dat veel mensen nog maar weinig weten voor kersen. Daarom hebben we hier de belangrijkste vragen voor jullie beantwoord. 

Hoe?

Created with Sketch.

Hoe kun je kersen het best bewaren?

Kersen kun je het beste bewaren in de koelkast. Ook is het belangrijk dat de kersen op een constante temperatuur bewaard blijven. Dus als je kersen in je koelkast hebt staan en je wilt er een paar eten, haal dan een aantal kersen uit de koelkast en niet alle kersen om vervolgens weer een deel terug te zetten. Het is ook verstandig om de kersen niet in de plastic verpakking te bewaren. Beter is het om de kersen op een diep bord of in een schaal in de koelkast te zetten. Inprincipe is het niet nodig om kersen te wassen. Wil je dit wel doen, doe dit dan pas als je ze uit de koeling haalt.

Tip: haal de kersen ca. 15 min voor je ze gaat eten uit de koelkast zodat ze een beetje op temperatuur komen. Hierdoor komt de smaak van de kers veel beter naar boven.

Hoe kun je kersen het best ontpitten?
Het ontpitten van kersen blijft een vervelende klus. Maar hoe maakt je dit nou zo makkelijk mogelijk voor jezelf? Op internet zijn vele verschillende manieren te vinden van hoe je kersen kunt ontpitten. Wij hebben een selectie gemaakt van drie manieren die in onze ogen het beste werken.

1. Ontpitten met je handen
Je krijgt er wel vieze handen van maar kersen ontpitten de de pit met je duim uit de kers te drukken blijft een van de snelste (en goedkoopste) manieren.
2. Ontpitten met een kersen ontpitter
Opzich is dit een heel handig apparaatje. Er zit alleen wel heel veel verschil in alle types. Daarbij moet je er goed opletten dat de kerssen in de ontpitter passen. Het gebreurd regelmatig dat een kers te groot is voor een ontpitter.
3. Ontpitten met behulp van een fles en chopstick
Je legt de kers met het steeltje naar beneden in de hals van een fles en duwt met een chopstick (houten stokje) de pit uit de kers zo de fles in. Hierbij moet je er dus opletten de de kers niet te klein is, anders valt deze in de fles.

Hoe worden kersen geplukt?
Het antwoord staat er al deels. Kersen worden geplukt en wel met de hand. De kers is een redelijk kwetsbare steenvrucht en moet daarom met beleid worden verwerkt.  

Net als bij aardbeien krijgt een kers drukplukken en zachte plekken als er te hard in de kers wordt geknepen. Kersen worden dan ook met steeltje geplukt om de kers zo min mogelijk aan te raken (er in te knijpen) en doordat het steeltje eraan blijft is de kers langer houdbaar. Omdat niet alle kersen aan een boom tegelijk rijp zijn moet de plukker ook goed kijken welke kersen er wel en niet geplukt kunnen worden. Meestal wordt een boom in twee keer leeg geplukt.

Hoe kun je kersen invriezen?
Je kunt kersen invriezen. Als je kersen wil invriezen ben er dan zeker van dat er geen slechte kersen zitten tussen de kersen die je wilt invriezen. De kersen kunnen met pit worden ingevroren, maar wil je ze echt voor langere tijd invriezen (max 1 jaar) dan kun je de kersen beter eerst ontpitten voor je ze invriest.

Welk(e)?

Created with Sketch.

Welke kersen zijn het lekkerst?
100 mensen 100 smaken! Het is niet te doen om te zetten welke kers nou echt de lekkerste is. Over het algemeen geld hoe later in het kersenseizoen je komt hoe zoeter de kersen worden. Naast smaak is de bite van een kers ook heel erg bepalend. Sommige kersen hebben een zachte schil en andere een knapperige schil.

Wij zouden zeggen kom langs, vraag welke soort we op dat moment verkopen en proef!

Welke kersen zijn zoet?
Bijna alle kersensoorten zijn zoete kersen. De bekenste zure kers is de Morel. Van alle andere soorten kun je er vanuit gaan dat het een zoete kers is.

Welke kersen kun je gebruiken voor jam?
Voor het maken van jam kun je het beste grote kersen nemen. Dan heb je het minste werk met ontpitten. De zoetheid van de kers is niet heel belangrijk, omdat je toch net geleisuiker de jam op smaak moet brengen. Gemiddeld genomen zijn de soorten Techlovan, Kordia en Regina grotere kersen.

Welke kersen zijn nu rijp?
Op onze website staat een pagina met alle kersensoorten die wij telen. Hier kun je per soort een indicatie zien van wanneer welke soort rijp is.

Waarom?

Created with Sketch.

Waarom zijn kersen duur?
Het hele verwerkingsproces van kersen gebeurt handmatig. Daarnaast worden de regels van de teelt steeds strenger waardoor er ook elk jaar nieuwe investeringen gedaan moeten worden. En er kan maar 1 keer per jaar van een kersenboom geplukt worden. Dus alle investeringen moeten ook met 1 oogst terugverdient worden.

Waarom barsten kersen?
Kersen kunnen barsten wanneer er tijdens de groei water in het kopje blijft staan. Als daarna de zon erop schijnt warmt de kers ongelijk op waardoor de spanning van de schil ongelijk is. Hierdoor kan een kers barsten. 

Een andere manier waarop een kers kan barsten is tijdens het terugkoelen. Dit gebeurt niet heel vaak. Meestal alleen bij de kersen met een zwakere schil.

Waar?

Created with Sketch.

Waar zijn kersen te koop?
Kersen zijn tegenwoordig in alle supermarkten wel te koop. Wij verkopen onze kersen op drie locaties. Wil je weten waar? Kijk dan hier.

Waar moet je kersen bewaren?
Kersen kun je het best bewaren in de koelkast. Je kunt ze dan ongeveer 4-5 dagen goed houden. 

Wanneer?

Created with Sketch.

Wanneer worden kersen geplukt?
De eerste kersen die in Nederland worden geplukt komen uit de kas. Deze zijn heel schaars en worden begin juni al geplukt. De kersen van de buitenteelt worden ronde de tweede week van juni geplukt. Uiteraard is dit afhankelijk van de natuur.

Wanneer kun je kersen kopen?
Hollandse kersen kun je meestal kopen vanaf de tweede week van juni.

Wanneer kersenboom snoeien?
Een kersenboom kan je 2 keer per jaar snoeien. Nadat de boom vruchten heeft gegeven kun je ze snoeien totdat het blad valt. En in het voorjaar kun je de bomen vanaf februari tot aan de bloesem snoeien.

Wanneer is een kers rijp?
Een kers is rijp wanneer deze mooi donkerrood van kleur is. Elke soort is op zijn eigen moment rijp. Wil je weten welke soort op welk moment rijp is kijk dan op onze pagina Kersensoorten.

Wat?

Created with Sketch.

Wat kosten kersen per kilo?
Bij FerryCherry hanteren wij al jaren een vaste kilo prijs van   €5,50.

Wat zit er in kersen?
 1 schaaltje (200 gram) kersen bevat:


Energie - 114  kcal
Vet - 0,8 g 

  • waarvan verzadigd - 0,2 g

Koolhydraten - 23 g

  • waarvan suikers - 23 g

Vezels - 1,8 g
Eiwit - 1,8 g
Zout - 0,01 g 

(bron: voedingscentrum.nl)